Senzor de temperatură

Ce este un senzor de temperatură?

Un senzor de temperatură este un dispozitiv folosit pentru a măsura temperatura. Aceasta poate fi temperatura aerului, temperatura lichidului sau temperatura materiei solide. Există diferite tipuri de senzori de temperatură disponibili și fiecare utilizează tehnologii și principii diferite pentru a măsura temperatura.

Pentru ce este folosit un senzor de temperatură?

Senzorii de temperatură sunt utilizați pentru a măsura temperatura în multe aplicații și industrii diferite. Sunt peste tot în jurul nostru: prezent atât în viața de zi cu zi, cât și în medii mai industriale.

Câteva exemple de aplicații sunt:

  • Aplicații industriale – Monitorizarea diferitelor mașini și medii, centrale electrice, producție;
  • Aplicații științifice și de laborator – Monitorizare științifică și biotehnologie;
  • Aplicații medicale – Monitorizarea pacientului, dispozitive medicale, analize de gaze, catetere cardiace cu termodiluție, umidificatoare, tuburi de flux ventilator, temperatura lichidului de dializă;
  • Motorsport – Măsurătorile gazelor de eșapament, a temperaturii aerului de admisie, a uleiului și a temperaturii motorului;
  • Aparate de uz casnic – Aparatele de bucătărie (cuptoare, ceainice etc.);
  • Aplicații HVAC – Dispozitive de încălzire, ventilație și aer condiționat, fie comerciale, fie domestice;
  • Tranzit – Furgonete și camioane frigorifice.

Considerații atunci când doriți să achiziționați un senzor de temperatură

Atunci când selectați un senzor de temperatură pentru utilizare în aplicația dumneavoastră, ar trebui să luați în considerare următoarele:

  • Interval de temperatură – Diferiți senzori de temperatură pot măsura diferite intervale și pot fi mai precisi într-un anumit interval. Asigurați-vă că verificați intervalul senzorului de temperatură și domeniul așteptat al aplicației dumneavoastră înainte de a cumpăra. Gama senzorului de temperatură ar trebui să fie disponibilă pe fișa de date.
  • Precizie și stabilitate – Aplicația dumneavoastră poate necesita un anumit grad de precizie; termocuplurile au o variație mai mare în ceea ce privește stabilitatea pe termen lung în comparație cu termistoarele și RTD-urile, deci trebuie să fiți conștienți de acest lucru. Senzorul de temperatură cu cea mai mare precizie tinde să fie termistorii NTC acoperiți cu sticlă.
  • Dimensiune și pachet – spațiul disponibil în cadrul aplicației va avea un efect asupra tipului de senzor de temperatură selectat. Dacă spațiul este limitat, atunci va fi necesar un dispozitiv mai mic. Stilul pachetului este, de asemenea, important, deoarece acesta va determina modul în care senzorul de temperatură este conectat la aplicație și cum va fi măsurată temperatura.