Manometru

Un manometru este un instrument folosit pentru a măsura și a indica presiunea. Există două tipuri de manometre, analogice și digitale. Cea mai simplă formă a unui analog este manometrul U-Tube, un tub de sticlă sau cauciuc îndoit în formă de „U”, unde numerele sunt enumerate și distanțate la fiecare centimetru pe fiecare parte, iar apa este plasată între coturi. Când se aplică presiune, fie pozitivă, fie negativă, apa se mișcă pentru a indica presiunea din spatele ei, exprimată în inci de coloană de apă (inWC). Inci de coloană de apă este cea mai comună formă de măsurare în industria HVAC (Încălzire, ventilare și condiționare de aer) atunci când se măsoară presiunea statică sau a gazului, deși alte unități de măsură sunt disponibile și utilizate în întreaga lume.

Aceste manometre se găsesc de multe ori instalate într-o formă standard de producătorii anumitor sisteme, astfel încât antreprenorii să poată citi cu ușurință presiunea sistemului. Cu toate acestea, manometrele digitale de sine stătătoare au devenit noul standard în industrie când vine vorba de măsurarea presiunii statice. Cu o citire de precizie mai mare, porturi duale opționale, parametri și citiri suplimentari, în multe cazuri sunt mult mai ușor de utilizat.

De ce ar trebui să folosești un manometru? Presiunea statică este cantitatea de presiune pe care o împinge sau o trage un ventilator pentru a mișca aerul prin conductele HVAC. Pentru a vă putea imagina presiunea statică într-o formă simplă, imaginați-vă presiunea dintr-o anvelopă, aceasta este presiunea statică care împinge interiorul anvelopei pentru a o umfla.
Una dintre oportunitățile cele mai trecute cu vederea pentru un tehnician de service este de a oferi clienților performanțe îmbunătățite ale sistemului HVAC. Există multe modalități de a îmbunătăți performanța unui sistem – adăugarea de conducte mai mari sau suplimentare; găsirea și repararea punctelor de prindere și a restricțiilor; instalarea amortizoarelor; echilibrarea sistemului sau reglarea vitezei ventilatorului.

Echilibrarea presiunii statice este unul dintre cei mai importanți factori în proiectarea sistemelor HVAC. Mai simplu spus, presiunea statică se referă la rezistența la fluxul de aer din conductele unui sistem HVAC și componentele sale. Presiunea (împingerea) aerului trebuie să fie mai mare decât cea a rezistenței la flux sau aerul nu va circula corect sau eficient prin conducte.
Dacă presiunea statică depășește specificațiile proiectate pentru ventilatoare, rezultatele vor fi un sistem cu un flux de aer slab sau scăzut. În timp ce întreținerea simplă, înlocuirea filtrelor de aer restrictive și curățarea ventilatoarelor și bobinelor murdare, vor crește fluxul de aer, dacă presiunea statică din sistem este peste sau sub condițiile proiectate, sistemul nu va funcționa niciodată la eficiență sau capacitate maximă. Acest lucru poate duce la mai multe apeluri nesatisfăcute ale clienților și la posibilitatea unei viitoare defecțiuni a echipamentului.