Fitinguri

Fitingurile pentru conducte sunt componente utilizate pentru a îmbina secțiunile de conducte împreună cu alte produse de control al fluidelor, cum ar fi supape și pompe, pentru a crea conducte. Conotația obișnuită pentru termenul de fitinguri este asociată cu cele utilizate pentru țevile din metal și plastic care transportă fluide. Există, de asemenea, alte forme de fitinguri pentru țevi care pot fi utilizate pentru a conecta țevi pentru balustrade și alte elemente arhitecturale, unde asigurarea unei conexiuni etanșe nu este o cerință. Fitingurile pentru țevi pot fi sudate sau filetate, îmbinate mecanic sau lipite chimic, pentru a numi cele mai comune mecanisme, în funcție de materialul țevii.

Există o anumită inconsecvență în terminologia în jurul termenilor de conductă, tub și tubing. Prin urmare, termenul fitinguri pentru țevi va fi uneori menționat în contextul conductelor, precum și al țevilor. Deși este similară ca formă cu fitingurile pentru țevi, fitingurile pentru conducte sunt rareori îmbinate prin metode precum lipirea. Unele metode se suprapun, cum ar fi utilizarea fitingurilor de compresie, dar acolo unde acestea sunt obișnuite pentru conectarea țevilor sau a conductelor, utilizarea lor în conexiunile țevilor este mai rară. Este suficient să spunem că, deși există distincții generale, utilizarea comună a termenilor poate diferi de la furnizor la furnizor, deși reprezintă aceleași articole.

Cele mai multe forme potrivite se explică de la sine prin numele lor. Cele disponibile în mod obișnuit includ:

  • capace;
  • prize;
  • coate;
  • tricouri;
  • cruci;
  • sindicatele;
  • bucșe;
  • reductoare;
  • adaptoare etc.

Dopurile sau capacele pentru țevi pot fi folosite pentru a etanșa capetele țevii. Unele forme de dopuri de înaltă presiune sunt folosite pentru a sigila temporar capetele conductelor pentru a facilita testarea presiunii în conducte și recipiente sub presiune, eliminând în același timp necesitatea efectuării operațiunilor convenționale de sudare pentru a efectua aceste teste.
Căderea de presiune prin coturi și fitinguri poate fi semnificativă sau neglijabilă, în funcție de lungimea sistemului. Pentru perioade lungi, acestea sunt în general considerate „pierderi minore”. Pentru sistemele care cuprind cantități minime de țeavă dreaptă, aceste picături joacă un rol major. Inginerii de conducte definesc și calculează adesea o lungime echivalentă pentru fiecare componentă a sistemului pentru a ajunge la o lungime efectivă teoretică a conductei, de la care poate fi evaluată căderea așteptată a sistemului. Astfel de informații pot fi găsite în referințele de inginerie sau de la producători.