Robineții clapă de tip fluture

Un robinet clapă tip fluture aparține unei familii de robineți sau supape cunoscute sub numele de supape cu un sfert de tură. Funcționează prin deschiderea sau închiderea completă pe măsură ce discul se rotește un sfert de tură. În esență, este folosit pentru a regla fluidul care trece printr-o secțiune de conductă.

Principiul de funcționare a robinetului clapă fluture se învârte în jurul unei plăci plate, rotunde, care este plasată în mijlocul țevii. Prin placă este trecută o tijă care este legată de un actuator de pe exteriorul robinetului. Spre deosebire de un robinet cu bilă, placa este întotdeauna disponibilă în interiorul debitului, ceea ce creează o cădere de presiune în debit, indiferent de poziția robinetului. Robinetul fluture constituie astfel un disc metalic prins pe o tijă. Pe măsură ce supapa este închisă, discul este rotit astfel încât să blocheze total pasajul. Când supapa este complet deschisă, discul este rotit un sfert pentru a asigura un flux nerestricționat al fluidului.

Robinetul clapă de tip fluture oferă avantaje importante față de diferiți robineți în ceea ce privește greutatea, spațiul și cheltuielile pentru aplicații uriașe de supape. Aceștia pot fi clasificați în robineți fluture pneumatici, electrici și manuali.

Principalele tipuri de supape fluture disponibile pe piață includ:

  • Robineți fluture termoplastici – Aceștia vin în stiluri diferite și necesită proceduri de instalare diferite. Cu toate acestea, stilul de napolitană este mai comun. Robineții tip fluture sunt utilizați în aplicații care au o presiune scăzută pentru cea mai mare parte a timpului.
  • Robineții fluture cu decalaj triplu – Acești robineți sunt de înaltă performanță. Ei sunt utilizați în rafinării și în sistemele off-shore unde sunt predominante condiții extreme. Multe decalaje triple folosesc un metal pe scaunul metalic, precum și închiderea discului.
  • Robineții fluture cu decalaj dublu de înaltă performanță – Acești robineți fluture sunt cea mai potrivită alegere pentru gestionarea temperaturii mai mari de până la 1200 de grade F și a aplicațiilor cu presiune mai mare. Are disc dublu decalat și tijă care face ca discul să se „camă” în poziție în timp ce este închis. O „camă” este o piesă care se rotește sau alunecă într-o legătură mecanică utilizată în special pentru transformarea mișcării rotative în mișcare liniară sau invers.
  • Robineții fluture cu scaune gonflabile – Acest tip de robineți fluture folosesc un scaun gonflabil pentru a forma o etanșare care înconjoară discul. În astfel de robineți, deoarece etanșarea se formează după închiderea discului, prin urmare, este nevoie de un cuplu mai mic pentru a propulsa discul să se închidă.