Robinet cu actuator pneumatic

Actuatoarele pentru robineți, utilizate pentru operarea supapelor pentru deschiderea, închiderea sau modularea serviciului, vin într-o varietate de configurații și surse de alimentare. Două dintre cele mai recunoscute tipuri pe baza acestor criterii sunt pneumatice și hidraulice. Fiecare are elemente pozitive și negative, în funcție de aplicația specifică, cerințele de spațiu, presiunile de funcționare și vitezele necesare pentru funcționarea în siguranță a supapei.

Chiar și într-o singură aplicație, poate exista o combinație de actuatoare de supape atât pneumatice, cât și hidraulice. În locații îndepărtate, unde nu este disponibil nici aer comprimat, nici electricitate, hidraulica este adesea alegerea. În rafinării, fabrici chimice și stații de comprimare a conductelor, unde sunt disponibile surse de aer comprimat, caracteristicile și capacitățile unui actuator pneumatic sunt de obicei mai favorabile.

Robineții cu actuator pneumatic

Actuatoarele pneumatice sunt proiectate pentru a acționa un piston într-un cilindru închis. Presiunea de la o sursă externă de aer sau gaz alimentează actuatorul, mișcând cilindrul pentru a deschide sau închide complet supapa, sau modulează parțial mișcarea de deschidere/închidere.
În funcție de tipul de robinet, supapa de acționare pneumatică poate funcționa fie într-o direcție orizontală de 90 de grade, fie într-o mișcare liniară în sus și în jos.

Robineții pneumatici au anumite avantaje

Există multe avantaje în alegerea actuatoarelor pneumatice față de cele hidraulice și electrice atunci când toate sursele sunt disponibile:

  • Riscul de contaminare de la sursa sa de alimentare este minim. Acest lucru permite ca designul său să fie simplificat și să fie utilizat în aplicații în care curățenia este o necesitate – produsele farmaceutice și alimentele și băuturile sunt exemple bune.
  • Actuatorul de supapă pneumatic necesită în general întreținere minimă.
  • Dispozitivele de acționare pneumatice pot fi adesea proiectate mai mici, mai ușoare și mai receptive, deoarece compresibilitatea aerului are o rezistență mică sau deloc. Când este necesară o putere suplimentară de cursă, dimensiunile cilindrilor pot fi mărite.
  • Ele pot fi adesea preferate în aplicații în care este necesară deschiderea sau închiderea rapidă.
  • Actuatoarele pneumatice sunt versatile în aplicațiile și mediile lor. Ele pot funcționa de obicei la o gamă largă de temperaturi, de la -40° F până la +250° F.

Unele dintre utilizările robineților cu actuator pneumatic

Actuatoarele de supape pneumatice sunt utilizate în mod obișnuit în rafinăriile de petrol, uzinele chimice, centralele electrice, tratarea apei, terminalele marine și minerit. De obicei, sunt fabricate din materiale precum oțel inoxidabil, oțel carbon și aluminiu.

Pentru industriile care au conducte complexe de țevi și de livrare a produselor, actuatoarele de supape pneumatice din oțel inoxidabil sunt utilizate pentru a gestiona lichidele corozive.
Fluxul și direcția precisă a lichidelor corozive, fluidelor periculoase și substanțelor chimice

necesită un hardware robust, capabil să funcționeze la sarcini utile mari și grele. Hardware-ul trebuie, de asemenea, să poată menține mișcarea de precizie și direcția fluxului cu rețele complexe de conducte. Aceste sisteme necesită puterea actuatoarelor pneumatice ale supapelor pentru a funcționa corect. Astfel, actuatoarele pneumatice oferă o serie de avantaje comerciale, dincolo de actuatoarele hidraulice.