Actuator pneumatic

Acesta este cel mai cunoscut pentru că este o sursă extrem de fiabilă, eficientp și sigură de control a mișcării. Actuatoarele pneumatice sunt printre cele mai populare dispozitive de inginerie.

Actuatoarele pneumatice sunt considerate a fi esențiale pentru literalmente sute de industrii diferite, în special pentru utilizarea în aplicațiile în care are loc deschiderea și închiderea supapelor. De asemenea, au valoare în aplicațiile industriale în care există risc de incendiu sau aprindere.

Ce este un actuator pneumatic?

Prin definiție, un actuator pneumatic este un dispozitiv care convertește energia de obicei sub formă de aer comprimat în mișcare mecanică. În industrie, actuatoarele pneumatice sunt recunoscute sub mai multe denumiri diferite, inclusiv cilindri pneumatici, cilindri de aer și actuatori de aer; toate fiind una și aceeași.

Constând dintr-un piston, cilindru și supape sau orificii, un actuator pneumatic poate converti energia în mișcări mecanice liniare sau rotative. Acest lucru depinde dacă aplicația utilizează un actuator rotativ pneumatic sau un actuator liniar.

Actuatoarele liniare sunt potrivite pentru montarea la supapele de control cu ​​scaun unghiular construite pentru aplicații de temperatură ridicată și abur, în timp ce actuatoarele pneumatice rotative sunt mai potrivite pentru montarea la supapele cu un sfert de tură, în funcție de specificația aplicației.

Cum funcționează un actuator pneumatic?

Actuatoarele pneumatice se bazează pe prezența unei forme de gaz sub presiune sau aer comprimat care intră într-o cameră în care se formează presiune. Odată ce aceasta depășește nivelurile de presiune necesare, în contrast cu presiunea atmosferică din afara camerei, se creează o mișcare cinetică controlată a unui piston sau a unui angrenaj care poate fi direcționat fie într-o mișcare mecanică dreaptă, fie circulară.

Actuatoarele pneumatice sunt potrivite pentru o mare varietate de tipuri de aplicații, servind în multe domenii diferite ale industriei. Unele dintre cele mai comune aplicații includ:

  • Motoare de automobile pe combustibil;
  • Compresoare de aer;
  • Mașini de ambalare și producție;
  • Aplicație feroviară;
  • Aviaţie.

Avantajele utilizării actuatoarelor pneumatice față de alte alternative

Cele mai multe dintre beneficiile alegerii actuatoarelor pneumatice în locul celor alternative, cum ar fi cele electrice, se rezumă la fiabilitatea dispozitivelor, precum și la aspectele de siguranță. Faptul că nu necesită aprindere sau electricitate face ca aceste dispozitive să fie foarte căutate acolo unde parcarea și arderea nu sunt tolerate. Acest lucru se datorează faptului că un actuator pneumatic poate stoca aer comprimat și îl poate utiliza din nou eficient, fără riscul de incendiu.

Actuatoarele pneumatice sunt, de asemenea, extrem de durabile și, prin urmare, pot reduce costurile necesare pentru a-și menține performanța. Mai puțină întreținere înseamnă un ciclu de viață mai lung al produsului și, prin urmare, o producție mai mare.