Schimbătoarele de căldură: ce sunt și la ce ajută acestea

Un schimbător de căldură este un echipament construit pentru un transfer eficient de căldură de la un mediu la altul. Mediile pot fi separate printr-un perete solid pentru a preveni amestecarea sau pot fi în contact direct. Sunt utilizate pe scară largă în încălzirea spațiilor, refrigerare, aer condiționat, centrale electrice, uzine chimice, uzine petrochimice, rafinării de petrol, prelucrarea gazelor naturale și alte domenii conexe.

Știința termodinamicii se ocupă cu tranzițiile și rearanjamentele cantitative ale energiei sub formă de căldură în corpurile materiei. Transferul de căldură este știința care se ocupă cu rata de schimb de căldură între corpurile calde și reci numite sursă și receptor. Când un kg de apă este vaporizat sau condensat, schimbarea energiei în oricare dintre procese este identică. Cu toate acestea, vitezele la care se desfășoară oricare dintre procesele sunt diferite, vaporizarea fiind mult mai rapidă decât condensarea.

În general, schimbătoarele de căldură sunt clasificate pe baza configurației căilor de curgere a fluidului prin schimbătoarele de căldură. Alegerea unui aranjament particular al debitului depinde de eficacitatea schimbătorului necesară, căderile de presiune disponibile, vitezele minime și maxime permise, traseele de curgere a fluidului, învelișul de ambalare, tensiunile termice admisibile, nivelurile de temperatură, considerentele privind conductele și instalațiile sanitare și alte considerații și criterii de proiectare.

Pe www.comartrade.ro se pot găsi mai multe tipuri de schimbătoare de căldură, printre care amintim: schimbătoare de căldură tubulare, schimbătoare de căldură brazate și schimbătoare de căldură în plăci.

  • Schimbătoarele de căldură tubulare își găsesc aplicarea în industriile în care tratamentul termic este supus la fluide cu vâscozitate ridicată, densitate sau contaminare ridicată a fibrelor sau a particulelor solide.
  • Schimbătoarele de căldură brazate sunt dedicate instalațiilor standard de încălzire sau răcire de tip lichid-lichid.. Este o soluție ideală pentru sisteme de încălzire casnică, stații de căldură, cazane, HVAC, refrigerare.
  • Schimbătoarele de căldură în plăci sunt formate din plăci și garnituri combinate împreună cu rame și reprezintă soluția cea mai bună pentru aplicațiile în care diferența medie de temperatură logaritmică este mică și există o sarcină mare de căldură cu viteză scăzută a debitului.

Așadar, dacă activați în domeniile de menționate mai sus și doriți să vă îmbunătățiți procesele, puteți consulta www.comartrade.ro și să alegeți unul din schimbătoarele de căldură care vi se potrivește. De asemenea, ne puteți contacta și cere o părere, în așa fel încât decizia dumneavoastră să fie cea potrivită și să ridicați eficiența întreprinderii dumneavoastră.