Pompele cu diafragmă (pompele cu membrană) sunt un tip de pompă cu deplasare pozitivă numită pompă cu membrană. O “diafragmă” este o “membrană” elastică care separă partea mecanică a pompei de lichidul care urmează să fie pompat. Diafragmele sunt, în general, fabricate din cauciuc pentru partea flexibilă și din fluoroplastic pentru partea umezită de lichid.
Pompa cu membrană, cunoscută și sub denumirea de pompă cu diafragmă, este un tip de pompă de vid în care modificarea volumului este dată de mișcarea oscilantă a unei diafragme care închide o parte a unei camere. Avantajul acestei soluții constă în gradul de etanșeitate absolută obținut prin eliminarea curgerii între piese.
Materialele pentru diafragme includ cauciuc, rășină și metal. Există, de asemenea, diverse surse de acționare pentru cauciuc cu diafragmă alternativă, inclusiv acționarea pneumatică, hidraulică, cu motor și electromagnetică.
Clasificarea pompelor:
Există atât de multe tipuri diferite de pompe și diferite moduri de clasificare a acestora. Aici, acestea sunt împărțite în pompe centrifugale și pompe volumetrice.
1) Pompe centrifuge
Lichidul este evacuat prin forța centrifugă sau forța de propulsie generată de rotorul sau elicea rotativă din interiorul pompei. Aspirarea și evacuarea pot fi repetate continuu, iar lichidele pot fi transferate în volume relativ mari.
2) Pompe volumetrice
Pompele volumetrice pot fi clasificate în linii mari în tipuri rotative și alternative. Tipul rotativ este o pompă care realizează în mod continuu aspirația și refularea datorită modificărilor de volum, cu pulsații reduse. Acestea se comportă bine mai ales cu lichide cu vâscozitate ridicată. Tipul alternativ este o pompă cu impulsuri care efectuează în mod repetat aspirarea și evacuarea. Acesta se comportă bine în special pentru potrivirea dozată a substanțelor chimice cu vâscozitate redusă și a lichidelor delicate.
Bazele pompei cu membrană
Pompele cu membrană sunt un tip de pompă cu deplasare pozitivă care utilizează o membrană în calea de curgere a lichidului pentru a genera un debit de lichid prin modificarea volumului. Prin instalarea de supape de reținere înainte și după diafragma care schimbă volumul, “procesul de aspirație” și “procesul de refulare” mențin fluxul de lichid într-o singură direcție și funcționează ca o pompă. Pompele cu diafragmă nu au piese de etanșare sau de alunecare pe arborele rotativ, care reprezintă structura altor pompe rotative, și, prin urmare, prezintă un risc redus de contaminare cu obiecte străine sau de probleme de scurgere.
Dacă credeți că o pompă cu membrană vă va satisface nevoile, răsfoiți colecția noastră în mediul online pe www.comartrade.ro, de pompe și electropompe pentru a o alege pe cea care vi se potrivește.