Actuator electric
Ce este un actuator electric?
Un actuator electric este un dispozitiv care poate crea mișcarea unei sarcini sau o acțiune care necesită o forță, cum ar fi strângerea, folosind un motor electric pentru a crea forța necesară.
Cum funcționează un actuator electric?
Există mai multe tipuri de moduri de funcționare:
- Diagrama secțiunii transversale a actuatorului electric
Un motor electric va crea mișcare de rotație pe măsură ce axul sau rotorul se rotește. Axul motorului este cuplat direct la un șurub elicoidal, prin intermediul arborelui de antrenare, care la rândul său se rotește într-o piuliță cu șurub cu bile. Pe măsură ce axul se rotește, piulița șurubului cu bile este condusă înainte sau înapoi de-a lungul șurubului elicoidal. O tijă tubulară a pistonului este atașată la piulița șurubului cu bile și aceasta creează mișcarea liniară în afara sau în interiorul actuatorului liniar, pe măsură ce motorul se rotește în sensul acelor de ceasornic sau în sens invers acelor de ceasornic.
- Piese ale sistemului de acţionare electrică
Motorul este controlat de o acţionare electrică, care permite variarea vitezei de rotaţie şi, prin urmare, a vitezei liniare a actuatorului. Un mecanism de feedback oferă informații de poziție, iar actuatorul liniar poate fi programat să se deplaseze într-o anumită poziție, să se oprească și apoi să se deplaseze mai departe sau să revină la poziția sa de repaus.
Puterea motorului va determina cuplul care poate fi generat și, prin urmare, forța care poate fi pusă în mișcare utilă prin actuator.
Cum aleg un actuator electric?
Servomotorul va fi necesar pentru o aplicație care necesită forță. Într-un actuator liniar pneumatic, forța este creată de presiunea care acționează asupra suprafeței unui piston. La actuatoarele electrice, forța este generată de capacitatea de cuplu a motorului. Sarcina care trebuie mutată, orice forță de frecare a unei suprafețe și unghiul de elevație sau declinare a sarcinii vor fi parametri critici de luat în considerare.
Pentru actuatoarele pneumatice, sarcina va trebui să se deplaseze pe o anumită distanță care determină cursa actuatorului. Același lucru este valabil și pentru un actuator electric cu unele diferențe subtile. Pentru a proteja împotriva depășirii, cursa „utilizabilă” este cursa maximă mai puțin de patru ori pasul șurubului elicoidal. Un actuator electric poate fi utilizat pentru un număr de poziții; prin urmare, cursa necesară va trebui să țină seama de mișcarea totală. Sunt disponibile diferite pasuri ale șuruburilor, în funcție de alezaj, permițând combinațiilor de componente să îndeplinească multe cerințe de aplicare.
De asemenea, este util să se ia în considerare când un actuator electric ar fi preferabil unei soluții pneumatice. Într-o situație în care nu este disponibilă alimentarea cu aer comprimat, electricul este singura alternativă (dacă nici soluțiile hidraulice nu sunt disponibile).
Un avantaj cheie al actuatoarelor electrice liniare este cerința pentru mai multe poziții într-o aplicație. Alte avantaje sunt: forță axială mai mare; precizie ridicată; zgomot redus; flexibilitate prin caracteristici de control; rigiditatea sarcinii și costuri generale de operare mai mici.
Mai am nevoie de altceva pentru ca actuatoarele electrice să funcționeze?
O sursă electrică adecvată și cablarea asociată echipamentului este esențială. Va fi necesară cablarea pentru semnalele de putere și control între motor și convertizor. S-ar putea să fie nevoie să fie montate actuatoare și pot fi utilizate întrerupătoare pentru a identifica poziția.